Grøntsags sushi - Makiruller

Opskrifter: Hovedretter Se alle

Grøntsags sushi - Makiruller

Sanne giver her en udførlig instruktion i, hvordan du laver dine egne vegetariske maki ruller. Du kan selvfølgelig sagtens komme fisk i også.

Start med at koge sushi ris.
Skyl risen grundigt i koldt vand. Lad risen dryppe af i en si og hæld den i en riskoger eller en gryde - brug kun så meget vand, at det dækker risen med ca. 1 cm.
Lad risen stå i vandet i mindst 30 minutter for herefter at koge risen i ca. 20 minutter under låg, indtil vandet er væk. Tag risen af varmen og lad den stå og dampe i 15 minutter. Risen vendes herefter ud i et stort fad (gerne i træ), sushi-su hældes over, hvorefter risen forsigtigt vendes (helst med et træske). Lad risen køle helt ned.
Kom eddike, sukker og salt i en lille gryde og varm op til sukkeret er smeltet. Afkøl til stuetemperatur.

Stor grønsags maki: Læg et stykke tang på rulle­måtten. Dyp dine hænder i en skål med lunkent vand og lidt eddike, og fordel herefter en passende mængde ris på tangen med løse fingre. Pres risen til så laget er jævnt og fast. Der skal være en 1-2 cm kant uden ris foroven på tangpladen. Placer dit fyld midt på risen, brug cirka tre forskellige ingredienser, f.eks. spinat, agurk og avocado samt en dip fx goma dressing, wasabi eller mayonnaise.

Brug nu rullemåtten til at rulle tangen over fyldet, ind imod dig selv, og rul hele vejen rundt til en cylinder. Pres godt og form makien rund og fast, lad rullen ligge på samlingen så fugten fra risen får tangen til at klistre sammen. Lad rullen ligge lidt, inden du skærer den i ca. 10 lige store skiver.

Lille maki: til små maki­ruller, skal du klippe eller skærer tangen over på midten og fylde ris op til 1-2 cm før toppen af tangen. Herefter bruger du kun 1-2 slags fyld og ruller ligeledes ind mod dig selv, til du har en cylinder. Den lille rulle skæres i ca. 8 skiver.
Inside-out maki: Når du laver inside-out maki, skal du dække hele tang­pladen med ris. Drys sesam eller andet pynt på risen og vend herefter tangen med risen nedad, over på et stykke plastfilm og tilbage på rullemåtten.
Placer dit fyld midt på tangen, brug ca. tre forskellige ingredienser samt en dip, som fyld.
Brug rullemåtten til at rulle tangen over fyldet, med risen nedad, og rul hele vejen rundt til en cylinder. Lad rullen ligge på samlingen, så fugten fra risen får tangen til at klistre sammen. Læg rullemåtten over rullen og pres nu forsigtigt rullen for at give den form. Lad rullen ligge lidt, inden du skærer den i ca. 8 lige store skiver.

Sushi-tilbehør:
Syltet ingefær anret en lille roset på fadet eller på hver tallerken.
Wasabi, evt. wasabipuré eller pulver, som røres op med vand til en fast masse. Anret en lille kugle wasabi på hver tallerken.
Soja, hæld i en lille skål og tilsæt wasabi (efter smag) og rør til de opløses heri.
Dyp hvert makistykke let i soja/wasabi-blandingen. Spis ingefæren mellem de forskellige stykker, for at rense smagsløgene.

Ingredienser

1 kg brune sushi ris
1 dl riseddike
1 dl rørsukker
Havsalt
1 pakke nori tang plader
400 g farvede gulerødder
200 g spinat
1 bakke grønne bønner
1 agurk
2 avocado
Koriander, purløg m.v.
Evt. andre grønsager
1 dl goma dressing

Sushi-su til 1 kg ris
1,2 dl riseddike
1 dl rørsukker
4 tsk havsalt

Se flere opskrifter på Aarstiderne.com

Kend dine rødder. Læs mere om grøntsagerne